STUDIU: SOBELE PE GAZ DIN EUROPA, ASOCIATE CU 40.000 DE DECESE PREMATURE PE AN

0
20

Sobele pe gaz din gospodăriile aflate în Europa sunt asociate cu aproape 40.000 de decese premature pe an, înregistrate în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, conform rezultatelor unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Jaume I din Spania.

Aceste decese pot fi legate de expunerea la dioxid de azot ca urmare a arderii de gaze pentru gătitul în interior, susţin autorii studiului, prima estimare de acest fel pentru Europa. Sobele pe gaze sunt asociate şi cu sute de mii de cazuri de astm în rândul copiilor din Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Aproape o treime dintre gospodăriile din Europa folosesc sobe pe gaze. Atunci când sunt folosite pentru gătit, sobele emit dioxid de azot şi particule ce pot provoca afecţiuni respiratorii şi decese premature, precum şi gaze cu efect de seră cum este dioxidul de carbon, ce contribuie la schimbările climatice.

Gazele naturale sunt folosite pe scară largă la încălzire în regiune. Per total, gospodăriile contribuie cu aproximativ 25% la emisiile totale de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană, conform studiului citat de Agerpres.

„Din punct de vedere al sănătăţii publice, sobele pe gaze sunt toxice”, a spus Juana Maria Delgado-Saborit, coordonatoarea echipei care a realizat studiul, într-un interviu pentru Bloomberg Green. Ea a precizat că problema deceselor premature este mult mai gravă decât credea.

Cecetătoarea le-a recomandat celor care folosesc sobe pe gaze să ventileze camerele la fiecare utilizare, astfel încât să reducă posibilele consecințe asupra sănătății. Ea a adăugat că, dacă au posibilitatea, consumatorii ar trebui să se gândească la trecerea la o alternativă electrică.

Autorii studiului au precizat că este posibil ca cifra referitoare la decesele premature să fie subestimată pentru că sobele pe gaze emit şi alţi poluanţi care nu au fost luaţi în calcul. În general, problema este mai gravă în ţările cu un grad de utilizare mai mare al sobelor pe gaze, cum sunt Marea Britanie, România, Polonia şi Italia.

Multe guverne europene au introdus ţinte referitoare la renunţarea la gaze naturale, pentru a-şi atinge obiectivele climatice. În prezent Comisia Europeană revizuieşte standardele pentru sobele pe gaze, procedură care ar putea să se finalizeze prin impunerea de limite mai dure referitoare la emisiile de dioxid de azot, eficienţă energetică şi eticheta ecologică europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.