Cartofii sunt una dintre cele mai populare legume din lume, fiind folosite în numeroase preparate culinare. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știm despre cartofi, pentru a ne putea bucura de beneficiile lor fără a ne expune la riscuri.
Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le evităm este să ținem cartofii în soare. Potrivit specialiștilor, aceștia produc o substanță numită solanina, care este toxică pentru organism. Solanina este produsă de cartofi pentru a se apăra de insecte și boli.
„Când cartofii sunt expuși la soare, concentrația de solanina din ei crește. În consecință, consumul de cartofi care au stat la soare poate duce la intoxicații alimentare. De aceea ei se țin la beci, în locuri întunecate și răcoroase”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Animalele evită frunzele de cartofi
Simptomele intoxicației cu solanina includ greață, vărsături, diaree, dureri de cap, amețeli, slăbiciune, probleme respiratorii, iar în cazuri severe poate surveni chiar și decesul.
„Problema că e că familia Solanacee e o familie mare. Vorbim de speciile de cultură cum ar fi tomata, ardeiul, vinetele, cartoful. Trebuie reținut că de la cartofi consumăm tuberculii, de la ardei consumăm fructele, de la tomate și vinete folosim fructele, plantele sunt toxice. Se pot transforma și fructele în toxicitate, așa cum este cazul cartofilor, care, dacă stau la soare acumulează solanină, se înverzesc. Solanina este o substanță otrăvitoare, destul de toxică. Animalele, ați observat, nu consumă frunzele de cartofi, vinete, tomate sau ardei, ci doar anumiți dăunători, cum ar fi gândacul de Colorado. Animalele simt pericolul”, explică directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, citat de adevarul.ro.
Cum se depozitează corect cartofii
Este bine ca atunci când scoatem cartofii din sol, să îi depozităm direct la beci, la întuneric, pentru înălbire, așa cum se spunea în trecut, pentru a se elimina cantitatea de solanină din ei.
Ce trebuie să faceți?
-alegeți cartofi cu coajă intactă și fără pete;
-depozitați cartofii într-un loc răcoros, cu o temperatură cuprinsă între 4 și 10 grade Celsius;
-evitați să depozitați cartofii lângă fructe, deoarece acestea eliberează etilenă, o substanță care poate accelera procesul de coacere a cartofilor.