RUSIA, DESPRE POSIBILELE ATACURI ALE UCRAINEI CU RACHETE AMERICANE: „AR ÎNSEMNA O SCHIMBARE RADICALĂ ÎN ESENȚA ȘI NATURA CONFLICTULUI”

0
2

Statele Unite ale Americii „provoacă tensiuni suplimentare” în jurul războiului dintre Rusia și Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul a transmis că posibilele atacuri pe care Ucraina le-ar putea lansa pe teritoriul său, cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Statele Unite ale Americii, cu permisiunea președintelui american în exercițiu, Joe Biden, ar reprezenta o schimbare radicală în esența și natura conflictului.

Într-o declarație a Ministerului rus de Externe, Kremlinul a adăugat că o mișcare a Ucrainei de a folosi rachetele pentru a lovi pe teritoriul Rusiei ar însemna „implicarea directă a Statelor Unite și a sateliților lor în acțiuni militare împotriva Rusiei”.

Deși președintele rus Vladimir Putin nu a comentat încă decizia liderului american, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că mișcarea a făcut evident faptul că Washingtonul „pune paie pe foc și provoacă tensiuni suplimentare” în jurul războiului dintre Rusia și Ucraina.

SUA au refuzat anterior să permită folosirea rachetelor în atacuri asupra Rusiei

Rachetele cu rază lungă de acțiune îi permit Ucrainei să lovească ținte militare aflate pe teritoriul Rusiei, mai departe de graniță. Joe Biden a exclus anterior furnizarea de astfel de arme Ucrainei, afirmând că acest lucru ar însemna o confruntare directă între Rusia și NATO și o escaladare periculoasă a conflictului.

Totuși, președintele american i-a dat în cele din urmă Ucrainei permisiunea de a lansa aceste rachete pentru lovituri pe teritoriul rus. Deși Casa Albă nu a făcut anunțul oficial, un purtător de cuvânt al Guvernului german a spus, luni, că Guvernul german a fost informat cu privire la acest lucru, conform euronews.com.

Schimbarea de opinie a președintelui american ar putea fi atribuită intrării Coreei de Nord în conflictul din Ucraina, potrivit unui oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Evaluările serviciilor de informații americane, sud-coreene și ucrainene spun că până la 12.000 de trupe de luptă nord-coreene au fost trimise de Phenian pentru a lupta împotriva Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina a lansat o insurecție-surpriză la începutul acestui an.

În luna iunie, Vladimir Putin a avertizat că Moscova se va răzbuna prin furnizarea de arme cu rază mai lungă de acțiune altor țări pentru a lovi ținte occidentale, dacă NATO va permite Ucrainei să folosească una dintre armele aliaților săi pentru a ataca teritoriul rus.

„Occidentalii furnizează arme Ucrainei și spun: Noi nu mai controlăm nimic aici și nu contează cum sunt folosite. Ei bine, putem spune și noi: Am furnizat ceva cuiva – și atunci nu mai controlăm nimic. Și să-i lăsăm să se gândească la asta”, a spus atunci Vladimir Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.