ISRAELUL NU VREA SĂ INVADEZE LIBANUL, SUSȚINE AMBASADORUL ISRAELIAN ÎN FRANȚA

0
31

„Este un război care ne-a fost impus. Nu noi am ales să intrăm în război cu Libanul, la fel cum nu am ales să intrăm în război cu (gruparea) Hamas în Fâşia Gaza.”, a spus ambasadorul.

Israelul nu vrea să invadeze Libanul și nici să rămână pe teritoriul acestei țări timp de mai multe luni, potrivit unei declarații făcute marți, 1 octombrie, de ambasadorul israelian în Franța, Joshua Zarka.

Ambasadorul a făcut acest anunț după ce armata Israelului a transmis, în noaptea de luni spre marţi, că trupele sale terestre au trecut frontiera pentru a combate gruparea şiită Hezbollah în sudul Libanului, relatează AFP.

„Nu avem nicio intenţie să invadăm Libanul. Să repetăm greşeala pe care am făcut-o în 1982 (când Israelul a invadat sudul Libanului, de unde trupele sale au plecat abia în 2000)”, a declarat Joshua Zarka la postul de radio France inter.

„Nu ştiu dacă este vorba de ore sau de zile, dar cu certitudine nu este o chestiune de luni de zile”, a afirmat diplomatul israelian, întrebat despre durata acestei intervenţii militare în sudul Libanului, potrivit Agerpres.

Israelul a anunțat „raiduri terestre limitate” în sudul Libanului

Armata Israelului a anunţat în cursul nopţii de luni spre marți că a dat startul unor „raiduri terestre limitate” în localităţi din sudul Libanului, precizând că vizează poziţii ale grupării islamiste Hezbollah, în ciuda apelurilor internaţionale la detensionare.

„Ideea este într-adevăr de a forţa Hezbollah să nu se mai afle la graniţă. Scopul nu este să invadăm întregul Liban şi nici să invadăm tot sudul Libanului, ci să curăţăm o parte a Libanului de-a lungul frontierei noastre”, a spus ambasadorul.

„Este un război care ne-a fost impus. Nu noi am ales să intrăm în război cu Libanul, la fel cum nu am ales să intrăm în război cu (gruparea) Hamas în Fâşia Gaza. Acest lucru ne-a fost impus de Hamas (la 7 octombrie), iar a doua zi de Hezbollah, care ne-a atacat pe 8 octombrie”, a explicat diplomatul israelian.

La o zi după începutul războiului în Fâşia Gaza, acum aproape un an, Hezbollah a deschis un front în nordul Israelului în semn de sprijin cu Hamas, aliatul său, iar de atunci aproape zilnic au avut loc schimburi de focuri transfrontaliere, forţând zeci de mii de israelieni din zonă să-şi părăsească locuinţele.

De la jumătatea lunii septembrie, Israelul şi-a concentrat operaţiunile militare pe frontul de nord, cu obiectivul de a pune capăt tirurilor cu rachete ale Hezbollah şi de a permite astfel zecilor de mii de locuitori din regiune să se întoarcă acasă în condiţii de siguranţă.

De la detonarea pagerelor şi aparatelor walkie-talkie aparţinând membrilor Hezbollah în Liban la 17 septembrie într-o operaţiune imputată Israelului, atacurile israeliene s-au intensificat, făcând peste 1.000 de morţi în Liban, conform Ministerului libanez al Sănătăţii, citat de AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.