ALERTĂ LA GRANIȚELE ȚĂRII: VIITURA DIN UNGARIA SE APROPIE DE NOI

0
3

Autoritățile române sunt în alertă, deoarece viitura care afectează Ungaria se îndreaptă spre țara noastră. Sâmbătă, debitul Dunării la intrarea în România a atins 5.700 mc/s, iar prognozele indică o creștere a acestuia pe parcursul săptămânii, atingând valori de până la 8.300 mc/s, mult peste media de 3.800 mc/s pentru luna septembrie.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a declarat că situația rămâne critică, cu niveluri ale Dunării atingând punctul maxim și având o stare de urgență în vigoare pentru următoarele cinci zile. În multe zone din Budapesta, apa a inundat străzi și case, iar în unele locuri a ajuns la înălțimi de peste 8 metri.

Când ajunge viitura în România

Conform specialiștilor, vârful viiturii va ajunge în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Deși debitele maxime prognozate la Budapesta au fost de 8.200 mc/s, se estimează că acestea vor fi semnificativ mai mici la intrarea în România.

Echipele Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au început deja măsurile de precauție, umplând mii de saci de nisip și pregătind utilaje pentru intervenție. Se planifică și montarea unor mirele hidrometrice pentru a monitoriza fluxurile de apă. De asemenea, pentru râurile interioare, se așteaptă o scădere a debitelor medii zilnice, cu excepția râurilor din sudul țării, unde nivelurile vor rămâne relativ constante.

Reprezentanții Hidroelectrica au confirmat că amenajarea hidroenergetică de la Porțile de Fier este pregătită să gestioneze viitura rezultată din precipitațiile recente din bazinul hidrografic al Dunării. Autoritățile fac apel la populație pentru a fi pregătită și pentru a urma recomandările în această perioadă de alertă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.