Taxa pe care NU trebuie să o mai plătească românii care stau la parter sau la etajul 1. Reguli pentru traiul la bloc

0
71

De multe ori, locatarii care stau la parter sau la etajul 1 plătesc, fără să fie cazul, o taxă suplimentară. 

Liftul este un mijloc de transport necesar în blocurile cu multe etaje, dar nu toți locatarii sunt obligați să plătească taxa de întreținere a liftului. Taxele pentru mentenanță, inclusiv cele legate de lift, sunt incluse în suma totală plătită lunar pentru întreținere.

Un aspect important în această privință este Legea 196/2018, publicată în Monitorul Oficial. Aceasta reglementează scutirea de la plata cheltuielilor legate de ascensor pentru anumite categorii de locatari. Decizia privind scutirea trebuie luată în cadrul unei adunări generale a asociației de locatari. Ea nu poate fi aplicată automat.

O nouă taxă intră în vigoare în acest an: e impozitat și terenul de sub casă

Costurile asociate funcționării unui ascensor pot fi împărțite în două categorii principale. Una este energia electrică consumată de ascensor. Cealaltă este reprezentată de cheltuielile necesare pentru întreținere și reparații. Factura de energie electrică este distribuită între funcționarea ascensorului și spațiile comune. Iar procentajele sunt stabilite în funcție de decizia majorității proprietarilor.

Este crucial ca toți locatarii să contribuie la acoperirea cheltuielilor de mentenanță și reparații ale ascensorului, deoarece acesta este considerat un bun comun, potrivit reglementărilor. În cazul în care se produc daune, persoanele responsabile trebuie identificate. Acestea sunt cele care suportă costurile reparațiilor. Ele pot fi inclusiv adăugate la cuantumul întreținerii lunare.

Românii care stau la bloc, amenințați cu amenzi URIAȘE. Ce trebuie să facă până la sfârșitul anului?

Cu toate acestea, nu toți locatarii utilizează ascensorul. În ceea ce privește energia electrică, costurile sunt distribuite în funcție de numărul total de locatari din imobil. Persoanele de la parter, demisol, subsol, mezanin și etajul 1 pot solicita scutirea de la aceste costuri. Asta se face prin depunerea unei cereri scrise la asociația de locatari.

În cazul spațiilor comune situate la etajele superioare, scutirea poate fi acordată cu condiția asumării unui angajament personal scris.

În ceea ce privește mentenanța și reparațiile, costurile sunt suportate de toți proprietarii și se împart proporțional cu cota-parte de proprietate din spațiul comun al fiecărui locatar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.