PASTILA PENTRU SUFLET

0
129

Gândul zilei

„Oameni care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla. ” – Sfântul Paisie Aghioritul

Știai că?

Oda se numeşte, în muzica psaltică, acea cântare care intră în componenţa unui canon (canonul fiind o compunere de mai multe cântări care formează împreună un întreg); aceste cântări (ode, imne) sunt în număr de nouă atunci când formează un canon complet, dar pot intra şi numai două ode (diode) sau trei (triode). Fiecare odă este formată din câte trei sau mai multe strofe sau stihiri, care se supun unor norme sau reguli determinante în ceea ce priveşte atât forma (structura) cât şi legătura dintre ele, aşa cum sunt legate şi ca fond, printr-o temă unitară: preaslăvirea învierii sau a altui eveniment din viaţa Mântuitorului ori a Sfintei Fecioare sau altor sfinţi. Prima strofă a unei ode se numeşte irmos şi slujeşte ca model pentru celelalte strofe sau stihiri ale odei, cărora le dă atât melodia, cât şi numărul de versuri ori silabe.

Pilda zilei

Alexandru Macedon și înțelepții din Persia

Ajungând împăratul Alexandru Macedon, în campania sa de cucerire, pînă în Persia și auzind despre înțelepții vestiți ai acelor ținuturi, i-a chemat pe aceia la sine și i-a întrebat, cu aroganța celui care cucerise mări și țări și care stăpânea bogății nenumărate și o împărăție nemaiauzită:
– Cereți de la mine orice și vă voi da!
– Așa?! s-au prefăcut mirați înțelepții. Dă-ne, atunci, împărate… viață fără de moarte!
– Asta-i o nebunie! le răspunse Alexandru Macedon. Căci care pământean ar putea să scape de moarte?!.. Vă credeam înțelepți, dar văd că nu aveți minte deloc!…
– Apăi, împărate, răspunseră filozofii, iertată să ne fie nouă întrebarea: dacă nimeni nu poate scăpa de moarte, înseamnă că și tu vei muri?!
– Asta-i sigur! răspunse cuceritorul.
– Atunci, dacă-i sigur, mai spuse ei, tu de ce trăiești ca și când n-ai mai muri vreodată? De ce nu-ți mai ajung împărățiile, comorile, averile și toate bunătățile pământești?..
Împăratul înțelesese atunci nebunia filozofilor și plecă îngândurat.

 O, de-am înțelege și noi această lecție: de vreme ce știm prea bine că vom muri, să nu mai trăim ca și când n-am muri niciodată!…

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.